Wednesday, May 2, 2007

Jonas Gardell - En komikers uppväxt

11. klassis tuleb kõigil läbi lugeda üks rootsikeelne raamat ning minule soovitas Juta Jonas Gardelli teost ”En komikers uppväxt” (”Koomiku lapsepõlv”)

1963. aastal sündinud Lars Jonas Holger Gardell on kindlasti üks rootsi populaarsemaid kirjanikke ja vaieldamatult kõige populaarsem kirjanikust lavakoomik.

Teos on kahtlemata mõtlemapanev ning mulle meeldis ta väga. Peegeldab suurepäraselt Rootsit, väikekodanlikku mentaliteedti ja igapäevaelu kaksikmoraali. Olgugi, et peategelasteks on koolilapsed, ei ole teos mõeldud otseselt noortele, vaid seda peaksid lugema kõik, nii noored kui vanad. Olgugi, et tegevus toimub 70’date aastate Rootsis, saab paralleele tõmmata tänapäeva ühiskonnaga.
Ehk mõtleb nii mõnigi lugedes, kuidas tema käitumine on inimesi mõjutanud ning hakkab ümbritsevat elu teise pilguga vaatama.
Tegemist on esimese raamatuga seeriast, teised kaks teost on ”Ett UFO gör entre” ning ”Jenny” (Juta klassis olemas).

Tohutult hästi kirjutatud teos, sirvisin ka veidi eestikeelset varianti ning oli tunda, et tõlkes on nii mõndagi kaduma läinud. Nii et kellel huvi tekkis, eelistage ikkagi rootsikeelset varianti! Ja ärge laske end heidutata raamatu paksusest, lugemine läheb pärast esimest kümmet lehekülge uskumatult kiiresti!

-Koomika on vahend ahastuse vastu.

Juuli

2 comments:

Eva said...

Ma tunnen end veidi ilmajäetuna, et ma ise midagi nii asjalikku ei lugenud rootsi keeles.
Mitte, et ma ei naudiks 14-aastaste armuprobleemide lahkamise lugemist. Ikka kulub ära.. :D

Anonymous said...

vaga huvitav, aitah