Thursday, April 12, 2007

Fookus: Norra!

Nii, sõbrad, on aeg vahelduseks Norra filmikunstiga tutvuda.

Sain täna "Sõpruse" kinost meili, kus kirjas, et (tsiteerin) "alates 13. aprillist esilinastuvad Sõpruses 2 uut filmi: parimaid skandinaavia filmitraditsioone järgiv Jens Lieni film TÜÜTU MEES ning Sass Henno lühimängufilm SÜDAMEASJAD. Mõlema filmi tegevus areneb ühiskonnas, mille elukorraldus ei ole just kõigile meelepärane. Norra film “Tüütu mees” on sissejuhatuseks 18. – 22. aprillil toimuvale “Fookus: Norra” filminädalale, mis toob ekraanile kaasaegse ja noorusliku ülevaate norra filmikunstist."

Kolmapäeval, 18. aprillil linastuva filmi "Munad" ("Eggs") režissöör on Bent Hamer - sama mees, kes vändanud "Köögilood" (Salmer fra kjøkkenet"). Neljapäeval, 19. aprillil näidatakse aga lihtsalt väga head filmi pealkirjaga "Elling"(Panin ühe vana lingi PÖFFI kodukale, lugege kommentaare!)

Kes tahab tutvuda Norra filmi ajalooga, siis klõpsake sellel Norra saatkonna lingil.

Juta

7 comments:

Anonymous said...

Lisainfot Norra nädala kohta, mille sain täna "Sõprusest":

Kolmapäevast pühapäevani on Sõpruse kino programm täidetud tunnustatud Norra filmidega ning filminädala külalisena jõuab kinokülastajate ette ka üks tänapäeva kuulsaimaid Norra režissööre Petter Næss. Filminädal toimub koostöös Kuningliku Norra Saatkonnaga.

FOOKUS: NORRA filminädala raames jõuab ekraanile kaasaegne ja nooruslik filmiprogramm, mis peaks olema maiuspalaks kõigile, kes oskavad nautida eriskummalist ja sooja, ent pisut äraspidist huumorit. Programmi fookuses on väljapoole Norra kultuuripiire jõudnud linateosed, debüütfilmid ning mitmete auhindadega pärjatud laste- ja noortefilmid.
Kuulsamateks Norra filmideks, mis ekraanile jõuavad, on kindlasti Ellingu-triloogia täies mahus ehk „Elling” (2001) ja „Elling - Armasta mind homme“ (2005), mille režissööriks laupäeval Tallinna väisav ja õhtuse seansi eel publikuga kohtuv Petter Næss, ning „Ema oma Elling“ (2003) - Eva Isakseni režiitöö. Tuntust on kogunud väljaspool Norrat ka filminädala avafilm, Bent Hameri debüütfilm „Munad” (1995).
Nädalavahetuse noortefilmide programmis linastuvad Petter Næssi noortekomöödia „Lihtsalt Bea” (2004) esimesest seksist ja Torun Liani tunnustatud mängufilm „Piima värv”(2004) esimesest armastusest.
Lastefilmidena on programmis Arne Lindtner Næssi “Sõbrad igaveseks” (2005), mis võitis samal aastal ka Norra parima laste- ja noortefilmi auhinna, ning Trond Jacobseni “Hallike – talu saladus” mis on täispikk mängufilm ühest hallist traktorist, keda norra väikesed vaatajad tunnevad Gråtassi nime all ja kes on pakkunud kaasaelamist juba pikka aega nii teleekraanil lastesaadetes, raamatutes, lauludes ja isegi näidendites.
Festivali lõpetab samuti debüütfilm, Marius Holsti „....või tabagu mind välk”, mis kandideeris 1995. aastal Berliini filmifestivalil Kuldkaru auhinnale.
Kõik filmid linastuvad eestikeelse tõlkega.

Anonymous said...

Ja veel filmisi "Tüütu mees": NORRA programmi filmidele linastub Sõprus kinos Norra uue laine filmide hulgas üks omanäolisem ja meeldejäävam teos, “Tüütu mees” (2006), mille režissöör Jens Lien. Möödunud aastal Cannes’i filmifestivalil rahvusvaheliselt esilinastunud ulmesugemetega must komöödia on tänaseks kogunud rahvusvahelistelt festivalidelt üle 20 auhinna.

Minul film nähtud, väga meeldis. Minge ja vaadake ka ometi!

Anonymous said...

Käisime täna koos Eva-Maiga filmi vaatamas.
Mina olen igastahes vaimustuses. Tõsiselt hea film!

Õigupoolest mitte midagi väga enneolematut või fantastilist, vaid tegelikult lihtsalt inimeste elu. Just sellisena nagu ta vahest välja kujuneda võib. Mind pani väga sügavalt järele mõtlema, kuidas oma elu elama peaksin, et mitte samamoodi lõpetada.

Samas ei usu ma, et film kõigile meeldiks. Minu filmimaitse on võib-olla pisut kummaline.

Olen väga õnnelik, et käisin!

Juuli

Eva said...
This comment has been removed by the author.
Eva said...

Jah, käisime Juuliga kahekesi täna kinos. Istusime suurepäraselt tühjas saalis oma suurepärase 5-kroonise tööstustehasekeemia-maitselise teega ning film oli tõepoolest elamus!

Alguses olid meil mõlemal küllaltki erinevad, ent siiski mingil hetkel ristuvad reaktsioonid-tunded. Juuli meelest oli see kõik GENIAALNE! ja minul polnud filmis veel ükski kaader positiivset emotsiooni tekitanud. Arutasime seda asja sosistades. Jah, see kõik oli elu, mida me kumbki kohe üldse ei tahaks. Naersime nii mõnigi kord hämmingus ja uskmatuses.. äratundmisrõõm ehk.
Samuti pakkus film mitmel korral meil mõlemale ehmatusmomente. Ahhetused, hüüatused. Peitsin näo vähemalt kahel-kolmel korral kätesse.

Nii kole elu oli sellel peategelasel. Kõik ruumid olid nii steriilsed, kõik inimesed võltsid. Mingi pidev teesklus.

Aga ka mina olen rahul! Norra filmikunstil on meile palju pakkuda.

Anonymous said...

minu lugupidamine kuulub neile, kes avalikult julgevad öelda, et see film neile EI MEELDINUD. täna arenes vestlus paari 11a klassi tüdrukuga, kes ütlesid, et nad ei saanud filmile eriti pihta. lisaks ütles keegi veel (tõesti ei mäleta, kes), et need kaks tundi "tüütut meest" vaadates olid tema elu KÕIGE MÕTTETUMAD TUNNID.

Helen said...

Natuke hilinenult vist küll, aga kirjutaks siis ka oma nädalavahetuse filmikogemusest.

Käisin laupäeva õhtul vaatamas filmi "Elling - Elsk meg i morgen" ja ausalt öeldes oli see lihtsalt NIIIIII ilus. Armas oli ka niiöelda tutvumishetk Petter Næss'ga. Sinna hulka käisid mõned toredad prohmakad, millest ma pikemalt rääkima ei hakka. Kontekstist välja tõstes pole nali kunagi nii hea. Ja muidugi ka Eesti oma "papagoitõlge" (järelnähud tänasest loengust). Nii, filmi juurde jõudes pean tunnistama, et nii südamlikku kujutust ei oleks osanud oodata ja näitlejatöö oli muidugi suurepärane. Samuti olid filmis märkimisväärselt palju lahedaid väikeseid detaile (ei unusta vist iialgi Kjell Bjarne puukotasid ja seda maailmast vaevatud sammu). Võib öelda, et see film avas minu jaoks täielikult uue kujutuse sõprusest.

Kinost välja astudes oli tunne nagu oleksin maailma asjades tunduvalt targemaks saanud ja samas tekitas palju kurbi mõtteid, mis on ka omamoodi kasulikud.

Veel üks imeilus detail oli muusika, mis lõputiitrite ajal käis. Sobis ideaalselt kõigega kokku.

Kokkuvõtlikult, teie kõik, kes sellest elamusest ilma jäite olete ühe hariva ja ilusa kogemuse võrra vaesemad. Kellel tõsine huvi tekkis, siis Amazonis peaks film ikka saadaval olema. Isegi kaalun varasemate osade muretsemist. Igatahes, soovitan tõesti väga, väga, väga, kui ainult võimalus tekib.

Helen (11c)